^elejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Neves előadók fémjelezték a képzést

Betűméret növelése
2012-10-05-telepulesmarketing_kardoskutl-0030
További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Varga Pál)

Ismét Kardoskútra látogattak az újságírás iránt érdeklődők. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Helyi Lapok Szakosztálya és a Média Provincia Kulturális Egyesület szervezésében húsz szakember vett részt a három napos képzésen. A térség településeiről és az ország más részeiről érkezett hallgatók az újságírás szakmai követelményeiről, a lapkészítés gyakorlati munkájáról, a fotózás fortélyairól, települési- és intézményi honlapok létrehozásáról valamint az újságíró szövetség tevékenységéről hallhattak előadásokat. Görög Ibolya protokoll szakértő közéleti viselkedéskultúráról szóló tájékoztatóján a helybeliek térítésmentesen vehettek részt, amely lehetőséggel többen éltek.


Második alkalommal érkezett a képzés Kardoskútra, amelyet az önkormányzat is támogatott anyagilag. Ramasz Imre polgármester nem érhette meg, hogy a településen köszöntse a szervezőket és a résztvevőket, akik egy perces némasággal adóztak a mindenki által tisztelt és szeretett településvezetőre. Fájó szívvel idézték fel a tavalyi nyár jó hangulatú közös programjait. Az első napon a képzés szervezője Gönczi Mária, a MÚOSZ Helyi Lapok Szakosztályának vezetője beszélt a helyi lapok szerepéről, feladatairól és az újság szerkesztésének alapelveiről. Elmondta, hogy a hazánkban működő mintegy 3500 helyi médium közül mintegy 1500-2000 a helyi újságok száma. A lapok kétharmadát adják ki önkormányzatok, mint ahogyan a Kardoskúti Hírmondó elnevezésű ingyenes közéleti időszaki lapot is. Gönczi Mária hangsúlyozta, hogy az objektivitás, a megbízhatóság és a tisztességes tájékoztatás alapvető követelmény az újságírásban. Egy helyi lap közszolgálati feladatot lát el, legfontosabb témája a helyi közélet. Kleer László főszerkesztő, fotóriporter, a MÚOSZ elnökségi tagja sajtójog, sajtóetika témakörökben tartott előadást, valamint a fényképezés alapjairól adott tájékoztatást. A sajtó műfajelméletének rejtelmeivel Nagy Gábor Miklós kommunikációs szakértő ismertette meg a képzés résztvevőit. A sok humorral és gyakorlati példával színesített előadásának végén egy közösen eljátszott sajtótájékoztató alapján hírt és tudósítást kellett írniuk a hallgatóknak. „Általános és közéleti viselkedéskultúra, napjaink protokollja” címmel Görög Ibolya protokoll szakértő a külső megjelenés, öltözködés és viselkedési normák jelentőségéről beszélt, amelyek hitelességünket, európaiasságunkat is közvetítik a másik fél felé.

A zárónapon dr. Petróczi Gáborné Barna Ildikó tördelőszerkesztő az újságkészítéshez szükséges számítógépes programokról és az alapvető tördelési szabályokról beszélt illetve tartott gyakorlati bemutatót. Porcsin Zsolt újságíró, média tanácsadó a településmarketing új lehetőségeiről, a honlapok létrehozásáról és gondozásáról beszélt.

A résztvevőknek a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, Tóth Károly adta át a képzés elvégzéséről szóló tanúsítványt. Elnök úr végezetül megköszönte a település vezetésének, hogy helyet- és anyagi támogatást adott ennek a képzésnek.

Besenyei Gábor újságíró, Szentes

A megnyitón készült videó. (Készítette: Besenyei Gábor) 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

FacebookTwitter

Copyright 2021  Kardoskút