^elejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Telt ház, vidám percek a magyar kultúra napján

Betűméret növelése
120127_kardoskuti_amator_szinjatszo_kor_eloadasa_RJ_001
További fotókért kattintson a képre. (Fotó: Rajki Judit)

Zsúfolt nézőtér fogadta a Himnusz felcsendülő hangjait. Régen volt ennyi ember kulturális eseményen a művelődési házban. Polgármester úr köszöntőjében hangsúlyozta a kultúra jelentőségét, a társadalom életében betöltött szerepét. Szavait hallgatva Csányi Vilmos etológus professzor szavai jutottak eszembe: „Egy ország működését, mindennapi életét, jövőbeni boldogulását alapvetően a kultúrája határozza meg. Sokan tekintik a gazdaságot a legfontosabbnak, mert itt képződnek a jövedelmek, a megvehető vagy eladható termékek, és van ebben igazság, mert a gazdaság állapota korlátozhatja a kultúra lehetőségeit, visszafoghatja vagy segítheti valamicskét. De ha az országot rendszerként vizsgáljuk, megtalálhatjuk azokat a kapcsolatokat, hatásokat, serkentő vagy gátló folyamatokat, amelyek alapján világosan kitűnik, hogy a gazdaság fejlődése sem szakadhat el a kultúra színvonalától.”

Községünknek van lehetősége a kultúrára áldozni, és ahogy szombaton este látható volt: érdemes is áldoznia. Az amatőr szinjátszó kör tagjai vették a bátorságot és hónapokon át tartó felkészülés után álltak a közönség elé. Rövid és vidám jeleneteiket a magyar irodalom jeles szerzőitől, Karinthy Frigyes, Rejtő Jenő egyfelvonásos bohózataiból válogatták. Telitalálat volt a válogatás, amely vidám perceket szerzett fiatalnak, idősnek egyaránt. A nézőtéren ülve érezni lehetett a közönség szeretetét, bíztatását, ami nagyban segítette a szereplőket. Szintén telitalálat volt a szereposztás is. Különösen tetszett az idegorvos szerepét játszó Dunai Attila, a beteg szerepében Mocsári Péter. Rejtő darabjában az őrmestert játszó Varga Pál, aki – az idősebbek bizonyára emlékeznek rá – nekem a nagyszerű komikust, Szendrő Józsi bácsit idézte. A magyar nyelv különlegességét, a zseniális szerző Galla Miklós nyelvi leleményeit villantotta fel. Petőfi Sándor versét szavaló Nemes Mónika természetes és felesleges gesztusokat mellőző előadásmódja kellemes meglepetés volt számomra.

Jó volt látni a nézőtéren megjelenő rég látott ismerősöket, elszármazottakat, akik velünk együtt tették zsúfolttá a nézőteret. E nagyszerű kezdeményezésért elismerés illeti a szervezőket és szereplőket.
Várjuk a folytatást!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

FacebookTwitter

Copyright 2021  Kardoskút