^elejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Bemutatkozás

Betűméret növelése

Bemutatkozás

A Kardoskúti Fehértó a Dél-Tiszántúl legértékesebb, időszakos vízállású, sajátos vízutánpótlású szikes tava. Az 1966 óta természetvédelmi oltalom alatt álló terület a környező puszták, a hajdani vásárhelyi puszta védetté nyilvánításával 1997 óta 5629 hektáron a Körös-Maros Nemzeti Park részterülete. A tó és környékének földtani, víztani, madártani és növénytani értékei indokolják a magas szintű védelmet.

A szikes tó 1979 óta a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik. Tél végén gyülekeznek a tavon az északra vonuló vadludak és récecsapatok több tízezres tömegben. A tószéli rétek füves tocsogóin nagy- és kispólingok, és pajzsoscankók csapatai pihennek. A tavasz melegedésével a szikes partokon közel a vízhez építi fészkét a gulipán. A tó partján csenkeszes, bárányparéjos szikfokon széki lile foglalja el fészkelő helyét. A magasabb füvű legelőn bíbicek, godák és piros lábú cankók költenek.

Októberben-novemberben a daru vonulása különleges esemény a tó életében. A darvakkal egy időben indul az északi vadlúdvonulás is. Ősszel hatalmas madársokadalom népesíti be a tavat és környékét A tavat ősi pusztai és másodlagos vetett gyepek, szántóföldek övezik. A mai pusztanevek (Fecskés, Kis-Bogárzó, Nagy-Bogárzó, Csomorkány) mind egykori tavak, vízállásos területek helyét jelölik. Az ősi löszgyepfoltokon értékes és ritka fajok élnek, mint a vetővirág és a közönséges borkóró.

A Vásárhelyi puszta védelme a régi tanyavilág emlékeivel lehetőséget ad arra, hogy a paraszti világ kultúrája, gazdálkodása fennmaradjon. A táj szépsége, a töretlen látóhatár, a gyepek, extenzíven művelt szántók mozaikjainak megőrzése biztosíthatja a vidék természeti értékeinek fennmaradását.

A Kardoskúti Fehértó területi egység Sóstói-telepén található a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság magyar szürke szarvasmarha, racka- és cigájajuh állománya. A régi háziállatfajták felbecsülhetetlen értékeket hordoznak, értékes géntartalékként a jövő állattenyésztésében is fontos szerepük lesz. Az állattartó teleppel szoros kapcsolatban épülőben van a Nemzeti Park látogatóközpontja, ahol a néprajzi, természeti értékek bemutatása mellett, lehetőség lesz a természetvédelmi, környezetvédelmi szemléletformálás gyakorlati megvalósítására is. A védett terület közvetlen közelében, Pusztaközpontban található a Kardoskúti múzeum.

Kardoskúti múzeum-volt csendőrlaktanya Kardoskút- Pusztaközpont

A Kardoskúti Múzeumban található állandó kiállítás a Fehértó múltját és természeti értékeit mutatja be. A kiállítást a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának Természettudományi Osztálya 1989-ben létesítette. A múzeum a kardoskúti táj változásait, a növény- és állatvilágot régi térképekkel, rajzokkal, fotókkal és preparátumokkal szemlélteti. A múzeum látogatása előzetes bejelentkezéssel történik.

Érdeklődni:
68/429-262, 30/475-1776

FacebookTwitter

Copyright 2023  Kardoskút