^elejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Pengeélen – a bezárás árnyéka fenyegeti iskolánkat

Betűméret növelése

Iskolánk kitűnő tanulói - további fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók és videó: VP)

Június 17-én évzáróra gyülekeztek a gyermekek és szüleik izgatottan, hiszen mindenki tudta, hogy nem csupán a bizonyítvány osztásról és a jegyekről fog szólni ez a nap. Ennél jóval többről: merre tovább kardoskúti általános iskola?! Az ünnepség végén dr. Blahó János főigazgató egy bejelentéssel élt a szülők felé, ami úgy szólt, hogy Kardoskúton szeptembertől nem reális a felső tagozat léte. Bár már a 2012/2013-as tanévtől sejteni lehetett, hogy a felső tagozatnak hamarosan mennie kell, akkor mégis villámcsapásként érték ezek a szavak a résztvevőket. Azonnal kérdések fogalmazódtak meg a szülők fejében: hova fogom járatni a gyermekemet szeptembertől? Ki fogja átvenni nyári szünetben a gyereket? Ha a felsős testvér megy, az alsóssal mit kezdjek? Szűts Gézáné tankerületi igazgató vázolta fel a kialakult helyzetet. Ő alternatívaként megoldásnak látná a helyi felső tagozat beintegrálását a rákóczitelepi iskolába. A szülők teljes mértékben elzárkóztak ettől a megoldástól és megegyeztek, hogy egy közös egyeztető fórumra jönnek össze a hivatal tanácstermében, hogy közös nevezőre jussanak.

A kialakult helyzet megértésében vissza kell menni az időben 2008-ig. Ebben az évben kezdődtek a problémák az iskola léte körül. Az akkori törvényi szabályozás már lényegesen megnehezítette, hogy ilyen kis létszámú iskolák önállóan tudjanak működni. Az akkor létrejött egyezséggel világossá vált, hogy a település jelentős anyagi hozzájárulásával (évi több, mint negyven millió forint) öt évig haladékot kap a közösség, hogy helyben működő nyolcosztályos iskolája legyen. Az öt év letelt, a szabályok nem enyhültek és a gyermeklétszám sem emelkedett jelentősen sajnos. Köztudott volt, hogy ilyen csekély gyermeklétszám mellett nem sok esély van helyben tartani az iskolát. Az utóbbi hónapokban Lengyel György polgármester folyamatos tárgyalásokban volt a Szeged- Csanádi egyházmegyével és dr. Kiss-Rigó László püspök úrral annak érdekében, hogy a 2014-2015-ös tanévet már mint egyházi iskolaként kezdhessük el. Egyházi fenntartású iskolaként enyhébb létszámszabályozás vonatkozna ugyanis az iskolára, vagyis alacsonyabb gyermeklétszám mellett is működhet iskola. A tárgyalások sorra bíztató jeleket mutattak. Partner volt az egyház mellett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is. A tárgyalások előrehaladtával körvonalazódtak a részletek. Egyre világosabbá vált, hogy az egyház sem tudja nyolcosztályosként működtetni helyben az iskolát. A beadott kérelmek, iratok az önkormányzattól időben elküldésre kerültek, mégis valahol hiba került a gépezetbe és annak ellenére, hogy a miniszter időben aláírta csatlakozási kérelmünket az egyházi fenntartásról, ez már határidőn túl került az egyház kezébe. Így ők a jogvesztő határidő miatt az idei évben nem tudták átvenni az iskolát.A tárgyalások során nagy gondot okozott az információáramlás hiánya, hiszen konkrétumokat papírra vetve már csak közvetlenül az évzáró előtt kaptunk.

A szülők teljesen megtöltötték a hivatal tanácstermét június 19-én este. Lengyel György részletesen ismertette a kialakult helyzetet és azt, hogy milyen lépések történtek az iskola ügyében. Az évzáró óta eltelt napok is a folyamatos egyeztetésekről és tárgyalásokról szóltak. Megnyugtató volt az a fejlemény, hogy az orosházi Eötvös József Katolikus Általános Iskola fogadókészséget mutat a kardoskúti diákok iránt. Az, hogy a felső tagozatot befogadja az iskola az valóban örömteli dolog, hiszen a már összeforrott kis közösségben tanuló diákjaink talán maradhatnak továbbra is egy közösségben. Igaz egy jóval nagyobb közösségben, de mégiscsak együtt. A következő probléma akkor lépett színre, amikor a szülők az alsós diákokat sem hagynák a helyi iskolában, hanem őket is bejáratnák városi iskolákba. Abban az esetben, ha helyben nem tudunk produkálni egy bizonyos alsós gyermeklétszámot, akkor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem indít a 2014-2015-ös tanévben alsó tagozatot Kardoskúton. Az iskola bezár. Egy bezárt iskola újranyitásához csoda kell. Szinte a csoda tartotta fent így is az elmúlt években az iskolánkat, de csupán a csodára várni felelőtlenség.

Tennünk kell érte közösen, hiszen ha valami, akkor egy iskola léte mindenki ügye. Nem csak az ott tanuló diákok szüleié, nem csak az ott dolgozó pedagógusoké, technikai munkatársaké. Ha nincs iskola, lassan óvoda sincs. Megszűnik a fiatalok lojalitása a falujuk iránt. Lejtmenetbe kapcsol a közösség, az egész falu.

Ha most az alsó tagozatos szülők elviszik innen gyermekeiket és bezár az iskola, akkor a csíráját is kiölik annak, hogy idővel – talán már jövőre – egy egyházi fenntartású iskola elindulhasson Kardoskúton. Pedagógiailag is meggondolandó, hogy egy 6-10 éves korú gyermeknek szükséges-e otthonától messzebbre napi szinten ingázni.

Hatalmas felelősség és lehetőség van most a szülők kezében. Bízunk abban, hogy bölcs döntésükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy ha egyelőre többet nem is, de az alsó tagozatot megmentsék. Ezzel az iskolát megmentsék.

A tárgyalások nem álltak le, folyamatosak. Most is, mint ahogy az elmúlt hat évben is, a képviselő-testület egy emberként áll a polgármester mellett az iskola megtartása érdekében. Különböző lehetőségek merültek fel az itt maradó alsó tagozatos diákok és szüleik segítése és ösztönzése érdekében. Mindamellett az elmenő felső tagozat sem marad segítség nélkül. A részletek kidolgozása jelenleg is tart.

Bízom benne, hogy szeptemberben évnyitóról, decemberben karácsonyi ünnepségről is be tudunk számolni, ha egyelőre majd ballagásról nem is.

Varga Pál

Az évzáró videón IDE kattintva tekinthető meg.

Hozzászólások   

 
+1 #1 Jakab Ferencné 2014-07-21 07:53
Régi, de szívemben most is Kardoskútiként, őszintén kívánom, hogy az "ISKOLÁM" fennmaradjon a kis falumban.
Rengeteg szép emlék és tisztelet köt a régi iskolához és az akkori nagyszerű tanárokhoz.Remé lem, hogy szeptemberre megoldódik a probléma és marad helyben az iskola, mert egy kis falu jövője ebben rejlik.Addig is kívánok a harchoz sok sikert és kitartást.
Jakab Ferencné Werhof Magdolna
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

FacebookTwitter

Copyright 2023  Kardoskút