^elejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Köszöntő

Betűméret növelése
Tisztelt Látogató!

Szeretettel köszöntöm Kardoskút község honlapján. Megtiszteltetés számunkra, hogy településünk iránt érdeklődik.

A falu 1950-ben a Vásárhelyi-Pusztából alakult a kiépített vasút vonal mellé, majd bőséges munkalehetőséget és fejlődést jelentett az olaj- és gázipar, valamint a mezőgazdaság adta lehetőség. A fiatal falunak számos értéke van. Rendezett környezet, biztonság, tisztességes, vendégszerető helyi közösség. Az óvoda lehetőséget biztosít a Kardoskúton lakó, vagy a Kardoskútra költöző fiatal családoknak, hogy a gyerekek természethez közeli környezetben, hagyománytisztelő,  barátságos hangulatban induljanak el az élet útján. Erdélyi testvértelepülésünk Homoróddaróc és Homoródjánosfalva. A településeink között 2002-ben kialakult kapcsolat családok közötti, elválaszthatatlan barátságot eredményezett. Orosháza és Tótkomlós városok közelsége nagyban elősegítik csendes kis községünk komfortját. Nagy értéket jelent az itt rejtőző, kiemelt minőségű termálvíz. Hódmezővásárhely városával a közös múltunkra épülő kerékpáros túraútvonalak egyik kiemelkedő látványossága a román és gótikus stílusú templomrom az Árpád-kori Csomorkányon.

Látogatóink szervezett programon vehetnek részt a Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesület által. Megismerhetik a puszta helytörténetét, kulturális és természeti látnivalóit, a tájra jellemző gasztronómiai élményeket. A Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület autentikus szórakozási lehetőséget kínál általában könnyedebb, humoros színdarabokkal. A színjátszás már a múlt század elején hagyománnyá vált ezen a vidéken az egykori olvasókörökben.
Kiemelt jelentőségű és különleges természetvédelmi terület "Magyarország Hét Természeti Csodájának" egyike, a Kardoskúti Fehértó. A Körös-Maros Nemzeti Park őshonos állatok legeltetésével őrzi a puszta természeti értékeit. Minden év szeptemberében értékes programot kínál az egyre több látogatót vonzó rendezvény, a  Fehértó Napja. A puszta egyedülálló látványa az őszi-tavaszi madárvonulás.

Látogasson el hozzánk, hagyja, hogy megérintse az alföldi táj, ismerje meg ezt a vidéket!

Idézem szeretett és tisztelt Törőcsik Mari kardoskúti élményét:
„Már az is elég lenne, hogy beleszeressek ebbe a vidékbe, ahogy Petőfi behelyezi az Alföldet az ember szívébe. Ráadásul én az Alföldön születtem. Az Alföld meghatározó az életemben. Amikor a Kardoskúti Pusztára értem, az út szélén ott virágzott kedvenc virágom, a szagosbükköny. Azonnal otthon voltam. Hajnalban kisétáltam az útra, és átjárt a puszta elmondhatatlan élménye, amit csak Arany és Petőfi tudott igazán leírni. Azóta sokszor jártam itt. Mindig nagyon jó itt a pusztán. Maár Gyulát egyszer úgy becsapta a délibáb, hogy nem hitt a szemének. Azt kérdezte: „Mi az a tenger ott?”. Az istenért nem hitte el, hogy az délibáb. Ragaszkodott hozzá, hogy hajtsanak oda. Aztán hajtottak, hajtottak, és egyszer csak eltűnt a tenger. Hát ilyen csoda hely ez.”  

Lengyel György
polgármester
FacebookTwitter

Copyright 2023  Kardoskút